Frihed fra diskrimination og forfølgelse

"- Tænk hvis den danske stat havde dødstraf - ville det gøre noget ved dig?"

 

 

 
Overalt i verden er der mennesker som bliver udelukket fra fællesskaber, forskelsbehandlet eller udsat for vold fordi de er dem, de er: Homoseksuelle og transkønnede, piger og kvinder, handicappede, religiøse grupper, etniske minoriteter og hiv-smittede. 

 

Diskrimination på mange måder

Diskrimination kommer i mange udgaver; det kan være en lovgivning eller et lønsystem, der favoriserer nogle grupper frem for andre. Det kan være fysiske rammer, som gør det svært for en handicappet person at komme ind i bygninger eller benytte transportmidler.


Diskrimination medfører ofte begrænsninger i den enkeltes økonomi, karrieremuligheder og selvrealisering. 
Et eksempel på diskrimination er myndigheders tvangssterilisation af folk fra sårbare grupper som hiv-smittede, handicappede og etniske mindretal. Især piger og kvinder fra disse grupper bliver steriliseret uden deres fulde og frie samtykke. 

 

 

Kønsidentitet og seksuel orientering

Det danske kønssystem er binært: folk klassificeres som mand eller kvinde, selvom der kan være variationer i kromosomer, kønsorganers udseende og det psykiske køn. Ikke alle opfatter sig som han eller hun. 

Transkønnede oplever problemer omkring deres identitet i offentlige registre. Du kan antage et kønsneutralt navn, men det danske cpr-nummersystem viser det oprindelige køn. Fra 1/9 2014 kan personer over 18,5 år få juridisk kønsskifte og et nyt cpr-nummer der matcher det nye køn.  

 

Danmark var det første sted i verden, hvor homoseksuelle kunne gifte sig. Det første par har netop fejret sølvbryllup. Men præster kan stadigvæk fravælge at vie homoseksuelle eller fraskilte par.  

 

 

Forfulgt og uden for fællesskabet 

Forfølgelse adskiller sig fra diskrimination ved at den forfulgte udsættes for chikane, trusler og fysiske overgreb. Etniske udrensninger under borgerkrige er eksempler på forfølgelse af en hel befolkningsgruppe.  

 

Andre menneskers attitude og opførsel markerer, at du står uden for fællesskabet og at du i deres øjne er mindre værd end dem. Men du kan også blive forfulgt, fordi du er noget særligt. Hekseforfølgelse foregår stadig flere steder i Afrika, hvor albinoer jages og dræbes.


Hate-crimes er forbrydelser rettet mod homoseksuelle og transkønnede. Der har været meget fokus på Ugandas lovgivning mod homoseksuelle og på de overgreb, som finder sted. Også i Europa oplever bøsser og lesbiske at blive råbt efter, overfaldet og dræbt.

 

Frihed fra diskrimination og forfølgelse handler om retten til at være dig. Frihed til at du kan forfølge dine drømme, vælge hvordan du vil leve og hvem du vil elske.  

 

 

FORSLAG TIL SØGEORD
ginger hate, religious persecution, mobning på arbejdspladsen, diskrimination af handicappede 


 

Kilde: UN.DK

 
Network MediaHjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.